Wednesday, November 14

PrayForGaza

 
Assalammualaikum.
 


 
Kita smbut Maal Hijrah dgn aman dan tenang, tpi jgn kita lupa nasib saudara kita di Gaza skrg. Maal Hijrah mereka pnuh dgn darah. Allah maha melihat, Allah maha mengetahui, Allah maha adil. Israel cuma boleh bunuh orang islam. Tapi semangat tak boleh bunuh. Allahuakhbar !

Thank you for visiting here :)

Redha itu ikhlas. Pasrah itu menyerah :)

Assalammualaikum.
 
 
Hai semua. Update lagi harini. Oh ya. Salam Maalhijrah buat semua blogger yang beragama Islam. Alhamdulillah Allah telah panjangkan umur kita untuk meneruskan kehidupan di tahun yang baru dengan niat yang baru. Semua pasang niat dah? Bagus-2. Niat aku? Ada lah. Heheheh. Okay berbalik pd tajuk entry lah.

Redha itu ikhlas. Pasrah itu menyerah. Mcm pernah ku dgar ayat ini. Cis ayat ciplak. Ayat Ombak Rindu walaweh. Okay diam. Ala sekali sekala curik dialog filem kan..

Sebab sebenarnya aku nak tulis pasal benda ni sbb tadi aku usha kat satu tmpt ni dan terbaca.. Okay contoh ayat mcmni lahh..

"Aku redha dengan apa yang jadi dekat aku. Aku sygkan dia. Walaupun dia selalu maki-2 aku. Selalu marah-2 aku. Selalu lepaskan kesalahan dia pada aku. Aku redha dengan semua itu."
Cik kak.. salah penggunaan ayat awk tu. Ni bukan redha namanya. Ini namanya kurang bijak. Cuba awk fikir. Kalau dikatakan suatu hari nanti awk akan menjadi isterinya. Awk rasa dia boleh ke na jd seorg lelaki yang penyayang? Yg memahami dan sentiasa mengalah? Sedangkan sekarang pun bila awk tgh duk hangat bercintan cintun dgn dia pun awk dimarahi. Dihina. Dimaki. Dipersalahkan. 

Itu namanya Pasrah. dan pasrah itu menyerah. Menyerah tanpa usaha. Usahanya apa? Usahanya, tinggalkan lelaki tu dan cari yang lebih baik :) Cuba awk baca balik apa yg sy ckp dan awk fikir baik-2 ;)

Lagi satu mengikut pengalaman saya yg telah mendewasakan dan mematangkan sy, cari lah lelaki yang takkan mengeluarkan ayat-2 dan janji-2 manis sewaktu bercinta. Percayalah pd sy. Mungkin tidak semua lelaki mcmtu tapi kebanyakkan begitu. Lelaki yang kononnya pakar dalam soal cinta. Bila ada ppuan lain mengadu masalah cinta, jawapannya lebih kpd menyalahkan si perempuan, berhati-2 je lah :)
Kalau betul dia sygkan anda, tiada janji manis. Hanya nasihat yang akan membawa awk dkat kpd Yang Esa. InsyaAllah dia lah yang terbaik :')

Saya cuma menyampaikan pendapat saya. Semuanya terserah pada anda semua. Sekian ;)


Thank you for visiting here :)

Tuesday, November 13

Salam 1 Muharram.

Assalammualaikum.
 

Salam 1 Muharram....

Jangan lupa doa kita sebagai Umat Islam di Akhir dan Awal Muharram..

Doa akhir thun hijrah hendaklah dibaca selepas asar kira2 bbrapa minit sebelum masuk waktu maghrib dan doa awal tahun pula dibaca selepas fardhu maghrib. Sebarkan pada sahabat2 yang lain :)
 

Thank you for visiting here :)

Sesuatu dalam hati..

Assalammualaikum.
 
*gmbr tiada kena mngena dgn isi entry*

Malam ni.. aku tetibe rasa na jiwang sikit. Haha. Ye lah.. Dh lama sgt tak jiwang kat blog ni. Asyik entry gaduh entry umum kan. Dulu rajin aku buat entry sedih smpi ad lh jgak yg sedu-2 baca entry aku.. Just malam ni na feeling lebih sikit. Hm...

Okay ekin nak bacakan korg secebis tulisan ekin dalam diari ekin :)

Cinta tak semestinya memiliki.

bila kita jatuh cinta pd seseorg, jangan menyeksa diri dgn menganggap bahawa cinta kita tak diterima. Cinta itu tak pernah ditolak kerana, setiap insan memerlukan, menginginkan untuk dicintai.

Wujudkan cinta itu dgn memberikan sesuatu sebab, ap yg diberikan kerana cinta selalu dtg pd hati kita disaat itu juga. Kbahagiaan memberi jauh lebih sempurna dripd kbahagiaan kerana menerima.

Tapi.. lain bila kita menginginkan sesuatu yang kita cintai. Keinginan itulah yg membrikan pahit pahit yang menghiris dada.

Jgn menyeksa diri dgn menginginkan ssuatu. Jgn siakan cinta dgn beban yg berat mengharap mampu dipikul bahu. Keinginan memiliki mngkin ta ksampaian. Tapi percayalah pada diri. Selalunya cinta yang kita berikan seadanya takkan pernah bertepuk sebelah tangan :)


Thank you for visiting here :)

Wednesday, November 7

Lelaki pisau cukur?

Assalammualaikum.
 
 
*gambar hiasan*
 
 Lelaki? Pisau cukur? Ada ke? Mesti lh ada weiii. Zama skrg ni bukan ppuan je pisau cukur. Lelaki pun ada. Malah dlm diam dia cuba mngikis duit wanita tu. Kalau si ppuan tu bijak, dia akan tahu cara na atasi lelaki mcmni. Tapi ad jugak yg silap langkah kan? Ye lh, ppuan ni kalau dh syg, apapun snggup je bg.

Org selalu kaitkan lelaki ni mula mengikis kalau ppuan tu dah kerja. Tapi skrg ni kan, haa kau tgah belajar pun dlm diam dia mula mengikis tw. Tmbh skrg kan dh ad ptptn, dh ad elaun mara semua. Mak bpk pula dh mula na bg duit setiap bulan kan.

Okay selalunya cara diorg kikis ni bukan bg duit terang terangan mcmtu. Okay ak bg contoh lh. Aku fikir sdiri tau. And ini ak nyatakan 3 cara lelaki mengikis ppuan yg masih belajar. Tauuuu ^_^ 3 cukup lh. ak mls na ckp pnjg-2. nti boring.

1. Suruh topupkan. - ha ni mmg biasa lh kan. alasan maybe duit dh habis. atau byr hutang mbe. or mungkin jugak alasannye dia duk dlm hostel tade tmpt na topup kan. kannnnn. tapi ayt dia snang je.

 "sy tade kdit lh awak. kita ta boleh msj dahh :( sy na topup tade duit. lagipun duk hostel ni manade kdai topup. sorry eh? " 

dan ppuan akan murah hati na topupkan sbb.. sbb dia na msj lh dgn bf dia tu. kan? yg lelaki suka lh kannn~ tapi ayt hipokrit dia kluar.

"laa knp topupkan? ish habis lh duit. bazir jee topup kat sy.." pdahal dlm hati "yuhuuu dpt topup. boleh msj org lain ^_^" kannnnn?

2. Nak pinjam duit. - cis ni pling ak mnyampah ni. Sikit-2 na pinjam duit. Na beli tu lh na byr ni lh na apa lh. Hish cukup meluat. Woi tade mak bpk pe yg na pinjam kat awek kau tu. Awek kau pun bukan nye bekerja yg kau na pinjam duit tu. Dah lh hutang lama ta reti na byr. Nak pinjam lg. Haaa ngok. Haihh tapi lh ad jugak yg sanggup bagi pinjam. kesian kat bf. tapi bila dh putus ha si bf muka ta malu tana byr hutang. tang mana le bongoknye tu. Berhati-2 lh dgn laki mcmni. Sbb aku dh pernah kena T__T

3. Belanja bila dating. - ini pun ada jugak. asal kluar date je yg ppuan je kluar duit blanja mkn blanja tgok wyg. blanja minyak mtor. aihh minyak motor pun kau guna duit dia? lelaki jenis apa ni? ops~ kalau dlm 5kali kluar dating tu, 2kali je bf dy kluar duit. yg lain smua ppuan tu. alasan sbb ppuan tu yg ajak keluar date. nahhh baik punya alasaannn~~ ala geng (perempuan) kalau dia tade duit tayah kluar date. senang. lain lh kau anak dato tade hal setakat na blnja ni. okay.

So tu je lh mampu ak cte. act, ap yg ak bagi ni, smua aku pena kena. sbb syg ak sanggup brhabis duit lh senang cte. tapi bagus nye amat bila dh single. yes. sem depan ak tayah habiskan duit na keluar date. keluar lepak je kat parade tu. 20hinggit pun dh boleh tgok wyg. hihi. Okay lh bye.


Thank you for visiting here :)

Forget him? Done :)

Assalammualaikum.
 
 
 
 
Well mcm dah tahu lh kan, aku pun dah single. Kembali single. Kembali kpd khidupan tanpa brmsj dgn sesape. Kpd khidupan dimana kredit kau 3rgt boleh tahan smpi sminggu. Kpd khidupan dimana kau boleh na chat na im na tweet na gayut dgn sape pun yg kau suka. Lelaki atau ppuan. Tp ada satu bnda yg kau akan rasa hilang..mungkin seketika? Ye..seseorang yg ambil brat psl kau. Wait, ak ckp seketika kan? Kau ad kwn-2 kan? Hm :)
 
Well, dia pun dh move on. Ak pun kena lh move on jgak. Setakat tgok je dia bahagia, aku na sedih melalak menangisi kenangan kami buatpe kan. Hidup mesti diteruskan. Bukannya mati pun kan jd single ni. Nasib baik ak ta pena ckp mcm "SAYA TA BOLEH HIDUP TANPA AWK" mse kapel dulu. Rasa lawak je sbb kalau btul ak pna ckp, well, aku masih hidup ^__^

Bila ak tgok dia dh move on. Ak sedar dan ak pun dh mula fhm yg kami berdua sememangnya dah menerima hakikat :)


Thank you for visiting here :)

BLOG INI ADALAH HAK MILIK PENUH NUR ASHIKIN ALMI. TERIMA KASIH