Saturday, March 19

What happened to me? -part 2-

Assalamualaikum
Sambungan....
16 June 2015
(Lebih kurang jam 5 petang)
Clasmate aku, kecik, Aina and Pika dtg melawat aku kat hospital. Masa ni housemate takde dtg (krisis).
Tak lama lepastu, mak and ayah dgn kakak sampai. Sempat lah mak jumpa classmate aku yg dtg melawat. Masa tu diorg pun nak balik dah. Kak Nomah dgn maknyah pun dtg dri JB. Pastu dkt2 pukul 6 mcmtu, doc suruh tukar baju operation. Huwaaa. Mak pun tlg aku tukar baju semua. Aku bagi hp dkt kakak, aku suruh kakak msj fiqhry bagitahu aku nak masuk bilik operation. Dan kakak pun sempat tgkp gmbr aku.



Aku tak sure jam brp aku habis operate. Sbb aku sedar pun tak tahu pukul brp. Yg aku tahu, aku bukak mata aku rasa pening gila gila. Mak ckp ubat bius tak habis lg. Jadi, aku tutup je mata aku. Dan tidur, 

keadaan aku selepas operate. tidur je memanjang.

benda yg warna hijau mcm kotak tepi tu ubat tahan sakit. 

Dia ltk kt tgn aku benda utk picit. Kalau aku tekan benda tu, ubat tahan sakit tu akan masuk dlm bdn aku. Tapi effect dia, aku muntah. Tapi setiap kali aku muntah sakit lah sbb perut baru lepas kena belah beb. Dia stapler pulak tu perut aku. Bukan jahit. Gam and stapler. Kau rasa??

Dan selepas tu mak aku ckp kalau boleh tahan sakit jgn picit benda tu. Sbb nak muntah lagi sakit. Aku belum dibenarkan makan. Diorg masuk air je kt dlm bdn ikut wayar tiub tu.

Setelah aku sedar dan okay, doc dtg approach aku dan explain psl sakit aku.

Aku disahkan ada Endometriosis; Ovarian Cyst. Cyst tu berada di bahagian kiri ovari aku. Ovari tu tau tak mende? Kilang telur. Bukan rahim tau. Tapi doc tak buang lah ovari aku. Dia cuma cuci cyst yg pecah tu. Dia kata selama ni yang aku duk igt period pain tu, sebenarnya benda ni lah. Aku mkn panadol kdg utk hlgkan sakit, rupanya dia hanya sementara je. Sbb cyst tu membesar, Dan sebabtu jugak perut aku buncit semacam. Bukan buncit sbb mkn byk tp sbb benda tu. Berat aku turun mendadak lepas aku operate. Cyst tu sahaja dah berkilo. 

Jadi korg yang suka sgt kena period pain tu, p lah jumpa doc scan apa yg patut. Bukan nak kata ada, cuma langkah berjaga2, Doc kata, cyst ni semua orang ada tau. Beza besar dgn kecik je ok. So semua beware okay.

Utk lebih lanjut boleh google sendiri la. Aku nak cerita tak rajin. Hehehe.

Kena tahan wad sampai lebih 10 hari. And last day fiqhry dtg melaka utk teman aku discharge. Dia jumpa la mak and kakak. Dan aku discharge dgn jayanya.

Sampai sini je okay. Bye  


Thank you for visiting here :)

What happened to me?

Assalamualaikum

Hi hi. Mashaallah lama betul aku tinggal ni. First time setahun tinggal blog tanpa update. Harini dah masuk 20 March. Last post aku masa aku mula mula masuk UiTM KBM (Kampus Bandar Melaka) iaitu pada 7 March. Dan setahun 17 hari. 

Sebenarnya tadi beli internet 2GB, niat di hati nak dload running man. Tapi ya ampun line maxis taktau nak habaq la dia punya 'laju' tu. Maka aku pun download la slide note dari i-learn. Dan terfkir nak bukak blog ni. Lama tinggal berhabuk. Fuhhh. 

Nak cerita sikit lah, ada sesuatu yang besar (bagi aku) dah jadi pada aku sem lepas iaitu sem 2. Final exam dekat bilik sakit okay. Huhuhu.

15 June 2015
(Lebih kurang jam 2 petang)

Aku lepas makan nasi berlaukkan ikan keli masak sambal merah, sakit perut. Pergi lah toilet. Aku igt cirit birit biasa lah kan. Tapi lepas tu, aku muntah muntah. Aku dah fikir period pain ke sbb smpi muntah. Aku duk lah ulang alik toilet bilik banyak kali. Sampai lastnya, aku tak larat nak jejak katil dah. Aku tumbang dan menahan sakit. Aku panggil housemate dan diorg call UK (unit kesihatan) utk ambik aku. Ambulans pun dtg dan aku dibawa ke UK. Sakit toksah ckp berpeluh aku masa tu. 
UK terpaksa refer aku pada Hospital Besar Melaka. Dan aku disahkan appendix. Mulanya aku disahkan appendix. Tapi doc scan perut aku dan masa tu punya lah penuh doctor pratikal keliling aku. Duk tanya ulang kali nama aku apa lah belajar apa semua la. Serabut kepala hotak aku. 

(Lebih kurang jam 4 petang)

Aku ambik sampel air kencing. Dah mcm homeless dah rasa dgn tak berkasutnya T.T
Lepastu doctor dtg and ckp, masa scan, dia dapati di kawasan ovari aku, sepatutnya, takde air dekat situ, tapi masa scan ada air. Jadi setelah beberapa doc yang dtg tgk, diorg sahkan aku ada CYST. bahasa melayu dia ketumbuhan. CYST tu dah pecah! O.o
Dan doctor kata kena operation segera. Aku dah gagau dah masa tu. Ku fikir appendix tu pecah. Lain mcm je. Padia tetibe kena operate pulak dahhhh. Mak aku call, aku bagitahu aku masuk hospital semua. Mak aku ckp kalau kena tahan wad bagitahu. Dan lepastu aku bagitahu lah, mak aku ckp esok pagi2 dia gerak dari Ipoh dgn ayah.

(Lebih kurang jam 6 petang)

Mak aku suruh mintak transfer aku ke Hospital Ipoh. Tapi doc tak kasi, Dia ckp tak boleh lambatkan, Nanti bahaya, Sbb cyst tu dah pecah. Takut kuman jangkit dkt tempat lain. Doc tanya aku boleh tak sign sendiri utk operation, sbb aku dah lebih 18 jadi aku boleh sign sendiri. Aku taknak. Aku ckp nak tunggu mak aku. Doc ckp bila mak smpi aku ckp mak dari Ipoh gerak pagi esok, 

Aku masuk wad malam tu. Doc suruh puasa. Sbb nk operate kan. Pn Maya dtg hntr baju dan dia tlg aku ambikkan baju hospital semua. Alhamdulillah terima kasih sgt la dekat Pn Maya masa tu. Aku pun tidur dengan perasaan bercampur2.

tak suka nya wayar penuh kat tgn T_T

Aku sambung kat entry sebelah eh tak suka pnjang2 lah. haha

Thank you for visiting here :)

BLOG INI ADALAH HAK MILIK PENUH NUR ASHIKIN ALMI. TERIMA KASIH