Thursday, May 10

Stepbystep: #3 Checklist Persiapan Perkahwinan

Assalamualaikum

Image result for serabut
Part paling serabut bila nak kahwin ni adalah bila melibatkan majlis. Nak nikah majlis nak sanding majlis lagi. OMG too much stress and too much overthinking at this point. Rasanya mcm biasa la bila bab kahwin ni hat perempuan dia punya serabut lain mcm. Laki relax je kan haha tinggal nak nervous utk akad nikah je. 
So last post korang dah baca kan? Prev step iaitu menyelesaikan borang yang penting dan perlu untuk nikah. Untuk yang belum baca just click prev post okay ;)

This post kita buat simple checklist je okay. Details will be on the next post.

Aku sebenarnya tak ikut pun checklist ni tapi for reference boleh lah. Sebab aku buat tak ikut aturan pun mana sampai dulu nasib la haha. 

So ni antara checklist yang korang boleh guna and refer okay :)
http://www.pesonapengantin.my/wp-content/uploads/2017/09/wedding-Checklist.pdf

Download and print. Simple je. 

My list just about this.

- Check tema majlis (warna)
- Tempah kad kahwin (ingat, 1 kad untuk 2 orang estimate jgn terlebih nanti bazir).
- Tempah katering 
- Tempah wedding planner if perlu. Aku tak ambik wedding planner I just take pelamin package. 
- Cari/tempah baju nikah. I buy.
- Cari cincin nikah 
- Semak dengan Tok Kadi
- Appoint bridesmaid if perlu. I dont have any.
- Idea for goodies (buy or diy). I make it myself.
- Tempah kek kahwin if needed. Kinda need one. I tempah tapi makan masa mlm tu dgn family time bukak hadiah hehe.
- Hias bilik pengantin. Lebih pd nak tangkap gmbr je time mekap or bersiap.
- Jemput tetamu (estimate bebetul brp nak bg kad brp nk jemput mulut brp nk jemput within socmed.
- Tempah mekap and henna.
- Tempah khemah dan meja beradap (if dh masuk dlm pakej katering, good)
- Photobooth corner , if perlu)
- Confirmkan honeymoon.
- Pasang penanda arah di certain point of your location.

Banyak lagi ni tapi aku list yang penting je. So refer lah pdf aku kasi tu ya.

Semoga dipermudahkan segala urusan Ekin. Hopefully everything went well and insyaAllah it will.

Love,
Ekin.


Thank you for visiting here :)

No comments:

BLOG INI ADALAH HAK MILIK PENUH NUR ASHIKIN ALMI. TERIMA KASIH